Kanaryjska kuchnia

Teneryfa to coś więcej niż tylko piękne krajobrazy, zachwycające plaże, całonocne zabawy i smutny powrót do domu. To także kuchnia, która w pewnym stopniu nadal jest poza zasięgiem koncernów, które te pyszności poza granicami kraju, sprzedawałyby jako mrożonki. Miejscowa kuchnia pielęgnuje smak dzięki pewnej bazie produktów i tradycyjnemu sposobowi przyrządzania dań, po które wracają turyści.

Jednak nie tak prosto ukoić podniebienie tymi smakołykami. Bardzo rzadko trafiają one na hotelowe stoły. Aby przekonać się jak dobrze zjeść, trzeba wybrać się w podróż po wyspie lub znaleźć tradycyjną restaurację. Na kanaryjskim stole znajdziemy nie tylko kozi ser i rum – wyspa ma do zaoferowania o wiele, wiele więcej. Uczta wczasowicza zaczyna się już od podania przekąsek, czyli Enyesques. Potem jest już tylko lepiej – zupa rybna, królik w Salmorejo, czy ryby przyrządzane na naprawdę wiele sposobów. Niezabraknie i deseru – Bienmesabe czy Huevos Mole. Warto zaznaczyć, że to ryby królują na tutejszych stołach. Pełno ich czy to gotowanych, grillowanych czy smażonych, z dodatkami lub bez. W restauracji możemy spodziewać się na przykład dania z suszonej ryby, czyli Sancocho, które podawane jest wraz z ziemniakami, cebulą i czosnkiem.

Podobnie jak na Gran Canaria, trudno się tu obejść bez sosów, które tylko wzmogą smak potrawy. Sztandarowym jest mojo przygotowywany z oliwy z oliwek, octu, soli i sporej ilości czosnku. W zależności od dodatków do tej „bazy” otrzymamy kilka innych, na przykład dodając zioła – mojo verde, a jeśli czerwony pieprz i paprykę – mojo picon (wersja tylko dla tych, którzy naprawdę lubują się w ostrych smakach!). Rdzenni mieszkańcy wyspy zajadali się gofio, który aktualnie podawany jest zamiast chleba. Na próżno jednak szukać go w hotelowych restauracjach – uraczymy go jedynie na prowincji.

Prawdziwa międzynarodową sławę zyskała paella, którą jada się w niedzielę i święta. Pochodzi ona z Walencji, ale znana jest na wszystkich wyspach archipelagu. Do domu może i wrócimy dużo ciężsi, ale za to jacy szczęśliwi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)